top of page

Una ‘Giselle’ tecnicolor

ARA.CAT – CULTURA

ARTS ESCÈNIQUES

Una ‘Giselle’ tecnicolor

Kader Belarbi accentua la dicotomia entre realisme i romanticisme del ballet al Festival de Peralada

MARTA PORTER Peralada 15/07/2018 14:25

'Giselle' va ser reinterpretada pel Ballet du Capitole de Tolosa / TOTI FERRER

El perill dels ballets clàssics és no caure en la museística, i el coreògraf francès Kader Belarbi va donar-li un toc de color a l'aplaudida 'Giselle' que divendres es va presentar al Festival de Peralada, en un primer acte realista, brillant i acolorit, i un segon d'ambient fantasmagòric, irreal i paorós, típicament romàntic. La proposta de Belarbi és acostar-nos els personatges fent-los de carn i ossos. Amb decorats i vestuari de Thierry Bosquet i Olivier Bériot que ens acosten a les escenes de Pieter Brueghel el Vell, el primer acte refà la coreografia original de Perrot i Coralli en alguns passatges corals, eliminant els clàssics 'pas à deux' per escenes de grup, incorporant dos borratxos i reconvertint les danses cortesanes en pur estil neoclàssic.

El resultat és distret i en alguns moments ens remet als musicals del Hollywood més tecnicolor de 'Set núvies per a set germans' i, dansísticament, a Mats Ek.

En l'aspecte expressiu, la pantomima original s'incorpora a la dramatúrgia però no acaba de veure's natural i només ens acabem creient la interpretació de Natalia de Froberville, una ballarina que té totes les qualitats per fer una Giselle fresca, fràgil, innocent i dolça, de tècnica perfecta, en un intens pas de la desil·lusió a la bogeria d'amor i de mort, sota unes grosses gotes de pluja que no van anar a més.

Un segon acte que sembla sorgit d'un gravat romàntic

Mantenint-se en la pura tradició del ballet, el segon acte sembla sorgit d'un gravat del Romanticisme, amb el bosc boirós que la lluna transforma en irreal i les fantasmagòriques Willis –esperits nocturns del bosc– apareixent entre els arbres amb llargs tutús blancs i cobertes amb vels. Belarbi accentua la por dels vilatans davant unes Willis implacables, perfectament alineades i capitanejades per Alexandra Surodeeva en una reina Myrtha imperial i autoritària, hieràtica i mortuòria, que porten l'enamorat Hilarió, en una intensa interpretació de Rouslan Savdenov, a la mort. Les escenes d'amor del penedit Albretch davant la tomba de Giselle donen cos a un jove Ramiro Gómez Samón que, si a la primera part no va destacar, a la coda final ens va obsequiar amb una innovadora i dificilíssima variació de 32 'entrechat-six' perfectes i impactants. La nit la van tancar els aplaudiments d'un públic incondicional de la dansa, i més tenint en compte que a Peralada feia anys que no es veia un ballet clàssic en tot el seu esplendor.

Featured Posts
Revenez bientôt
Dès que de nouveaux posts seront publiés, vous les verrez ici.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page